5 slaaptips om snel beter te slapen!

Erfelijk familietrauma heeft een diepgaande invloed op ons leven, het vormt onze emotionele welzijn en relaties. Het erkennen en aanpakken van dit diepgewortelde trauma is essentieel voor persoonlijke groei en het creëren van een stralende toekomst. In deze blogpost zullen we het concept van erfelijk familietrauma verkennen, de effecten ervan bespreken en praktische stappen bieden voor genezing. Als je op zoek bent naar ondersteuning op jouw genezingsreis, sta ik Mark Schadenberg klaar om je te begeleiden op het pad van genezing en transformatie.

Slecht slapen?

Mocht je slaapkwaliteit slecht zijn ben je eerder aan het slaapwandelen de hele dag, dan aan het genieten.

2020 was een onrustig jaar. Een jaar waarin we werden beperkt in sociale activiteiten, luxe uitstapjes en vol met media geruis over de turbulente tijd waarin we leven.
Mede door deze factoren en de invloed daarvan op onze mentale gesteldheid, gingen steeds meer mensen slechter slapen.  Ondanks dit alles ga ik er vanuit dat 2021 een mooi jaar gaat worden.
Maar om het een jaar vol plezier en zonder onrust te maken, is het van belang dat we onze slaap serieus gaan nemen.

Elk jaar weer hoor ik de goede voornemens voorbij komen; afvallen, stoppen met roken, minder alcohol drinken, meer sporten en ga zo maar door.
Maar wat als ik nu vertel dat door meer focus te leggen op je slaapkwaliteit, je betere keuzes gaat maken?
Door goed te slapen neig je minder snel naar ongezonde voeding en heb je meer energie om te gaan sporten.

“Met een slechte slaapkwaliteit ga je slaapwandelend door de dag”

 

Met deze woorden in gedachte, heb ik 5 slaaptips die zorgen voor een betere nachtrust:

1. Ken je slaapschema.

Je slaapschema kennen en hieraan houden staat niet voor niets bovenaan deze lijst.
Het is belangrijk dat je deze kent en hieraan houdt.
Oftewel; elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en wakker worden.
Als je slaap een regelmatig ritme heeft, zal je biologische klok synchroon lopen en al de andere lichamelijke functies soepeler verlopen. Dat betekend dus beter slapen, gemakkelijker afvallen, en minder honger gevoel.
Maak van je slaap een prioriteit en je zult merken dat je meer plezier heb gedurende de dag en ook eerder aanvoelen wanneer je moe bent.

 

  1. Stop met cafeïne vanaf 14:00 uur.

     

    Maar het is zo lekker. Ik slaap gewoon goed.

    Allemaal rechtvaardigingen die we onszelf vertellen. Cafeïne is een stimulerend middel en het voorkomt dat je in slaapt en het heeft een halfwaardetijd van ongeveer 6-8 uur, dit betekent dat het niveau ervan is verlaagd, maar na deze tijd nog steeds effect heeft op je lichaam en verstoort je slaapkwaliteit.

 

  1. Let op met sporten voor het slapengaan.

    Sporten is goed voor je, het heeft een enorme positieve uitwerking op ons lichaam.
    Het versterkt spieren, botten en onze cardiovasculaire gezondheid.
    Bewegen is een uitstekend slaapmiddel, het helpt je sneller in slaap te vallen en verbeterd je slaapkwaliteit en je diepe slaap.
    Maar vlak voor het slapen sporten kan een negatief effect hebben op je slaap.

    Je lichaam heeft 2-3 uur nodig om te herstellen van het sporten. Je hartslag en kerntemperatuur moeten zakken.
    Probeer dus tussen sporten en slapen 2 uur te houden. Mocht dit niet lukken neem dan na het sporten de tijd om goed te stretchen, dim bij thuiskomst de lampen en ontspan.

 

  1. Geen alcohol voor het slapen.

    Alcohol laat ons makkelijker in slaap vallen, maar helaas zorgt het in de tweede helft van de nacht voor een lichte slaap en veel onderbrekingen. Voor je brein is deze vele onderbrekingen niet fijn en verstoort je bioritme en herstel.
    Het zorgt er ook voor dat je niet gemakkelijk of zelfs niet in je diepe slaap komt, je droogt sneller uit. Dit betekend minder lichamelijk herstel en een niet optimaal functionerend brein.

    Wil je dus je slaap aanpakken, laat dan 2-3 uur voor je slaap je glas met alcohol staan en drink na elk glas alcohol een glas water.

     

  2. Ga in de ochtend naar buiten.

    Elke ochtend naar buiten gaan zorgt voor een reset van je bioritme en een betere aanmaak van melatonine in de avond. Je biologische klok functioneert het beste als je vaak wordt blootgesteld aan een regelmatig patroon van licht en donker.
    Te weinig buiten komen verminderd je serotonine (gelukshormoon) aanmaak, hierdoor kan je je neerslachtig voelen en minder energie hebben gedurende de dag.

    Laat dus niet je wandeling van de voordeur naar je auto en auto naar kantoor het enige moment zijn in de buitenlucht. Probeer elke dag een wandeling van 20 minuten te maken in de buitenlucht, dit heeft al een positief effect op je slaap.

 

Met deze 5 slaaptips word jij weer de baas over jouw slaap. Mocht je meer informatie willen over de tips of hulp bij jouw slaappatroon?

Dan is mijn nieuwe boek “van slaapwandeling naar droomleven” zeker een aanvulling in jouw boekenkast.

Ontdek de sleutel tot een diepe, herstellende slaap met mijn gloednieuwe online audio cursus: “Van Nachtwaker naar Nachtrust”. Deze zorgvuldig samengestelde cursus biedt je niet alleen waardevolle slaaptips voor de nacht, maar ook praktische opdrachten voor overdag, ontworpen om je slaapervaring volledig te transformeren.

Gun jezelf de rust die je verdient en maak gebruik van de exclusieve kennismakingsprijs van slechts €33.

 

Klik nu hier en begin de reis naar betere nachten en energiekere dagen!

 

Mark Schadenberg

Meld je aan!