Slaaptips om beter te slapen tijdens de feestdagen

Erfelijk familietrauma heeft een diepgaande invloed op ons leven, het vormt onze emotionele welzijn en relaties. Het erkennen en aanpakken van dit diepgewortelde trauma is essentieel voor persoonlijke groei en het creëren van een stralende toekomst. In deze blogpost zullen we het concept van erfelijk familietrauma verkennen, de effecten ervan bespreken en praktische stappen bieden voor genezing. Als je op zoek bent naar ondersteuning op jouw genezingsreis, sta ik Mark Schadenberg klaar om je te begeleiden op het pad van genezing en transformatie.

De Feestdagen staan weer voor de deur, ook al zullen veel mensen misschien meer bezig zijn met hoe de feestdagen er dit jaar uitzien, en minder met wat we gaan we eten met de feestdagen. Toch is dit een goed moment om het eens te hebben over wat er gebeurt als je teveel eet of uitgeput raakt.

Laat ik beginnen door te zeggen dat er niets mis is met het vieren van een feestje, niemand houdt zich het hele jaar perfect aan een vaste eet- en slaaproutine.
Dus geniet de komende feestdagen, maar om toch op het goede spoor te blijven en weer te komen heb ik wat handvatten.

Na het eten dip
Je kent het vast wel, dat vermoeide gevoel na het nuttigen van je kerstdiner. Vaak denken mensen dat dit komt door alles wat bij die maaltijd komt kijken, de boodschappen en de stress voor het serveren van je ultieme kerstdiner. Maar naast dat dit allemaal vermoeiend is, komt het voornamelijk door het soort voeding wat je nuttigt tijdens deze maaltijd.
Het is vaak een grote maaltijd met een hoofdgerecht, bijgerechten en natuurlijk een toetje.
Voornamelijk vol met koolhydraatrijke voeding; Aardappel, sausjes, vulling, ijs, slagroom. Het gaat niet alleen om de koolhydraten maar vooral het soort koolhydraat, het meest worden simpele koolhydraten (suikers) genuttigd.

Alle koolhydraten worden omgezet in glucose, maar geraffineerde koolhydraten worden sneller omgezet en in onze bloedbaan gepompt, dit zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel en ook voor een crash daarna. In andere woorden; kost het eten van die maaltijd je lichaam enorm veel energie.

Nu zal ik absoluut niet zeggen dat je niet van al die lekkernijen mag genieten deze feestdagen, ook ik zal juist deze feestdagen ter afsluiting van dit vreemde jaar extra genieten van lekker eten.
Maar als je voorgaande merkt, of moeite hebt om de dagen erna weer terug in routine te komen.heb ik wat tips om terug in routine te komen en energiek de feestdagen in en uit te gaan.

Niet doen: Alles afzweren.
Ik raad het af om slechte dingen abrupt uit je voedingspatroon te halen, of dat nu betekent dat je cafeïne, suikers of alcohol uit je voedingspatroon schrapt. Het is een veelgemaakte fout die ik mensen zie maken, vooral met de goede voornemens voor het nieuwe jaar; de drang om gewoonten, onmiddellijk drastisch te veranderen. Het schrappen van ‘leuk’ voedsel zal niet alleen averechts werken (uit onderzoek blijkt dat 50% van de mensen die een streng dieet volgt uiteindelijk meer aankomt) maar het kan zelfs je slaapcycli beschadigen.

Doen: Stel een regelmatig eetschema in.
Niet genoeg eten gedurende de dag, kan een stijging van de cortisol spiegel veroorzaken vooral in de nacht. Dat kan voor een verstoorde nachtrust zorgen. De sleutel is om consistent te blijven, dus ga niet voorafgaand aan of na de feestdagen opeens niet of minder eten. Maar ga terug naar een routine. Mijn klanten raad ik aan: 3 complete maaltijden (bestaand uit KH/Ei/Vet) op vaste tijdstippen en 1 x een snack.

Niet doen: jezelf straffen met sport.
Natuurlijk bewegen is goed voor je maar, straftrainingen na de feestdagen kan meer fout doen dan goed zowel lichamelijk als geestelijk.
Het is ten eerste niet nodig om te compenseren na een zwaardere maaltijd, ons lichaam is enorm veerkrachtig en zolang je, je aanpast naar je normale eet- en slaappatroon hoef je op lange termijn geen zorgen te maken over die (kerst)maaltijd. Je loopt meer kans op blessures als je overdrijft en het veroorzaakt onnodige stress.

Doen: Beweeg na de maaltijd.
Als je kunt maak dan een wandeling na de maaltijd, een wandeling stimuleert je humeur, spijsvertering, verminderd stress en haalt je uit die verdoving na de maaltijd.

Niet doen: Stress negeren.
De feestdagen zorgt vaak voor veel stressvolle situaties; alle drukte rondom de boodschappen voor het diner, verhitte gesprekken aan tafel of de corona situatie waarin we nu leven.
Deze stress laten zitten en negeren heeft een impact op je mentale gesteldheid en je slaapkwaliteit.

Doen: Stress aanpakken.
Je hoort me vaker het verband vertellen tussen stress en slaap. Neem dus de tijd om s’ nachts te ontspannen. Zet elektronica uit en gebruik manieren om stress los te laten zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of vraag hulp.
Hoewel het vooral deze tijd normaal is om gestrest te zijn, betekent dat niet dat je daaronder hoeft te lijden.

Welke feestdag je ook viert, bijna alle feesten vieren wij met grootse maaltijden, houd deze tips dus gerust bij de hand, het geld voor alle ‘grote voedsel dagen’ niet alleen een vakantie of feest.

Bedenk ook genieten mag vooral in deze onrustige tijd!

 

-Mark Schadenberg

Wil je meer weten over slaap dan is waarschijnlijk mijn boek ‘Van slaapwandeling naar droomleven’ een mooie aanvulling. Leuk kado voor de kerst maar ook een duwtje in de rug voor de nieuwe en goede voornemens voor 2021.

Wil je nu al meer slaaptips volg mij dan op mijn instagram

 

Meld je aan!