Slaapregime

Het afgelopen jaar hebben velen van ons veel onrust meegemaakt door de covid-19 crisis. Bij veel mensen heeft deze onrust en het missen van een uitlaatklep geleid tot een verminderd emotioneel welzijn. Slaap – of eerder het gebrek hieraan – heeft daarin ook zeker een rol gespeeld, iets waar we mijns inziens niet voldoende aandacht aan besteden. We liggen langer in bed, gaan later naar bed, en storten overdag in en doen een dutje op de bank. Het ‘normale’ ritme is verdwenen en zo ook die van onze slaap.

Wanneer circadiane ritmes (ons slaapritme) worden verstoord, veranderd onze stemmingen (gevoeliger voor mood swings)  en worden stress regulerende processen aangetast. Een groot aantal onderzoeken toont zelfs aan dat depressie, angst, een seizoensgebonden affectieve stoornis, de bipolaire stoornis en andere stemmingsstoornissen sterk verband houden met een verstoorde circadiane timing.

Door elke dag onregelmatig te slapen en wakker te worden, worden circadiane ritmes van hun natuurlijke timing afgeleid en worden we meer ontvankelijk voor emotionele stress, emotionele reactiviteit en stemmingsstoornissen. Iets wat velen in het afgelopen jaar is gebeurd. Het remedie? Rust, reinheid en regelmaat..

Rust, reinheid en regelmaat.. Niet voor niets een uitspraak voor op een tegeltje! Slapen volgens een consistent slaapschema is één van de beste slaapgewoonten die je kunt hebben. En eigenlijk weten we dit allemaal best wel. Het is niet voor niets dat veel van onze ouders bedtijden invoerden en je als puber toch echt uit je bed werd getrokken rond een bepaald uur. Consistent slapen betekent op gezette tijden naar bed en dagelijks opstaan op hetzelfde uur. Consistentie in slaap beschermt niet alleen je fysiek, maar ook je emotionele gezondheid. Dus voortaan op tijd naar bed en iedere dag op dezelfde tijd weer in de benen!

Wil jij aan de slag met jou slaap en/of angst plan dan snel een gratis intake in.

Meer weten over slaap? Check mijn boek

Meld je aan!