Dit zijn de beste slaaphoudingen voor de zwangere vrouw

Erfelijk familietrauma heeft een diepgaande invloed op ons leven, het vormt onze emotionele welzijn en relaties. Het erkennen en aanpakken van dit diepgewortelde trauma is essentieel voor persoonlijke groei en het creëren van een stralende toekomst. In deze blogpost zullen we het concept van erfelijk familietrauma verkennen, de effecten ervan bespreken en praktische stappen bieden voor genezing. Als je op zoek bent naar ondersteuning op jouw genezingsreis, sta ik Mark Schadenberg klaar om je te begeleiden op het pad van genezing en transformatie.

Bij ouders in spe kan slaapgebrek al optreden nog voordat de kleine er is. Mijn vriendin vindt het bijvoorbeeld lastig om een comfortabele slaappositie te vinden met haar groeiende buik. Speciaal voor haar verdiepte ik me in de beste slaaphoudingen voor zwangere vrouwen per trimester.

Wij slapen inmiddels weer als roosjes! Jij binnenkort ook? ❤

 

Tijdens de zwangerschap veroorzaken fysieke en psychologische veranderingen in het lichaam vaak verschillende soorten ongemak, ook wanneer het tijd is om te slapen. Denk aan brandend maagzuur, misselijkheid, RLS, krampen in de benen en ga zo maar door. Je kunt je voorstellen dat het – in combinatie met die steeds groter wordende buik – lastig is om een fijne slaaphouding aan te nemen. Ik verdiepte mij in slaaphoudingen voor zwangere vrouwen en verzamelde de volgende tips per trimster voor je.

 

Eerste trimester

Spannend, je bent zwanger! Maar hoe moet je nu slapen? Kan je wel op je buik liggen? Brengt dit de baby niet in gevaar? Wees gerust, het is volkomen veilig om zowel op je buik, rug als zij te slapen. Een baby in ontwikkeling wordt goed beschermd door de baarmoeder en het lichaam van de moeder. Ben je een buikslaper, dan is het nu het moment om nog even lekker te genieten van jouw favoriete slaaphouding!

 

Tweede trimester

Het tweede trimester is aangebroken; je buik is aanzienlijk aan het groeien. Het liggen op je zij zal het meest comfortabel aanvoelen. Het kan voor jou gunstiger zijn om op hun linkerzij te slapen. Hiermee stimuleer je een optimale bloedstroom en ontlast je je organen door de druk hierop te verminderen. Geen fan van links? Geen zorgen, slapen op je rechterzij is ook prima. Zorg ervoor dat je je benen en knieën gebogen houdt voor extra ondersteuning. Een speciaal zwangerschapskussen kan je hier tevens bij helpen.

Derde trimester

De laatste fase van de zwangerschap is aangebroken. Spannend! Alhoewel je inmiddels wel een beetje gewend zult zijn geraakt aan de buik die je met je meedraagt, kan het vinden van een fijne slaaphouding best lastig zijn. Primair wordt geadviseerd om in het derde trimester op je zij te slapen, om dezelfde redenen als hierboven genoemd. Investeer in fijne kussens en krul je zelf – net als de baby – lekker op.

 

Mocht je na een diepe slaap wakker worden in een andere positie dan toen je in slaap viel, maak je dan geen zorgen. Zelfs niet als je wakker wordt op je rug of buik. Het verschuiven van positie gedurende de nacht is normaal en zal de baby niet schaden.

Deel dit met je zwangere vrienden!

Slaap lekker!

Wil je meer weten over slaap? Check mijn boek

 

Meld je aan!