fbpx Skip to main content

Word je soms midden in de nacht wakker? Of word je niet helder wakker?

Veel mensen hebben last van deze slaapgewoontes, in deze blog neem ik 4 slaapgewoontes onder de loep en vertel je wat ze betekenen en wat je ertegen kan doen.

 

Slaapgewoonte 1: Moeilijk in slaap komen.

We hebben allemaal weleens nachten dat we moeilijk in slaap komen, we kunnen immers niet 7 dagen in de week goed slapen. Maar mocht je meer dan 1 nacht in de week moeilijk in slaap komen, kan het zijn dat je “slaap saboterende” activiteiten aan het doen bent zoals; TV kijken in bed, laat op de dag nog een dutje doen, laat op de dag cafeïne of ongezonde voeding en vergeet het uren scrollen op je telefoon niet.
Rond 20:00 als het donker gaat worden begint de aanmaak van melatonine deze helpt je slapen. Als je in licht blijft maak je cortisol aan, dit helpt je wakker blijven, overdag geen probleem maar niet optimaal als je juist wil slapen.

Tip: Leg je telefoon 1-2 uur weg voor het slapen. Dim lichten of gebruik kaarsen (vergeet die niet uit te blazen voor het slapen) en hou eens bij welke activiteiten jouw slaap saboteren.


Slaapgewoonte 2: Midden in de nacht wakker worden.

Iedereen wordt weleens midden in de nacht wakker, geluiden die je niet kent kunnen hier de oorzaak voor zijn. Maar voor 90% van de mensen gebeurt het niet door externe factoren maar is stress de hoofdoorzaak.
Vaak zijn angstgevoelens, onrust of het niet los kunnen laten van werk factoren die zorgen voor een verhoogde cortisol productie, dit kan ons wakker houden maar ook s ’nachts wekken.
De cortisolspiegel stijgt van nature als gevolg van je biologische klok, als je gestrest bent is deze hoger dan normaal (of als je in de menopauze zit). Dit houd je wakker gedurende de nacht.

Je lichaamstemperatuur is rond 3 á 4 uur s’nachts het laagst. Hierdoor kom je in een lichte slaap omdat je lichaam bezig gaat zijn met opwarmen. Heb je last van overmatig cortisol in je systeem, zal je wakker worden en meteen alert zijn. Hoe harder je vecht om weer te willen slapen, hoe alerter je juist wordt.

Een andere oorzaak kan voeding zijn, als je te weinig gegeten hebt voor het slapen gaan is je bloedsuikerspiegel te laag en zal je lichaam cortisol aanmaken om je insuline weer in balans te krijgen. Ook kan alcohol een factor zijn, alcohol werkt kalmerend maar heeft een terugkaatseffect waardoor je vaker wakker wordt en licht slaapt.

Tip: Verminder alcohol gebruik, eet een goede maaltijd rond 18:00 -19:00, en probeer dagelijkse stress te verminderen.

Slaapgewoonte 3: Doorgaan met weinig slaap.

In mijn omgeving hoor ik nog veel mensen beweren dat ze uniek zijn en maar weinig slaap nodig hebben om goed te kunnen functioneren.
Helaas zorgt slaapgebrek ervoor dat je 70% langer doet over je werkzaamheden, mensen trager worden, en denken dat ze beter zijn in de uitvoering dan het resultaat laat zien. Omdat je beoordelingsvermogen wordt aangetast zal je niet altijd beseffen dat je inefficiënt bent.
Slaapgebrek tast namelijk je voorste hersenkwam aan, deze is verantwoordelijk voor; besluitvorming, beoordelingsvermogen en mentale productiviteit.

Tip: Maak van slaap een prioriteit en streef naar 7-9 uur slaap. Geloof mij. Je zult productiever zijn en meer energie overhouden.

 

Slaapgewoonte 4: Niet helder zijn (hersenmist).

Hersenmist komt voor bij duizenden mensen over de hele wereld en het komt vaak terug in je slaap door dehydratie.
Studies hebben aangetoond dat slechts een daling van 2% in je hydratie niveau je mentale helderheid aantast.
Wat gebeurt er precies: wanneer je hersenen willen ontgiften van beta-amyloide (Te veel aan beta-amyloide zorgt voor geheugenverlies en verwarring en verstoorde concentratie.) moet dat tijdens de langzame golf slaap oftewel diepe slaap. Je hersenen hebben geen lymfestelsel om dit af te kunnen voeren, daarom is het belangrijk om je diepe slaap te optimaliseren.

Tip: Drink zeker 2 liter water per dag, en na elke cafeïne houdende drank een glas water om je hydratieniveau op peil te houden.

Slaap is van vitaal belang voor ons welzijn, geluk en gezondheid! Mocht je meer vragen hebben over jouw slaap? Of kan je hulp gebruiken om meer uit je slaap te halen en zo meer uit het leven te halen?

Wil je aan de slag met je slaap? Plan je “Wake up call” in en ontvang ook mijn nieuwe boek ‘Van slaapwandeling naar droomleven’

Mark